Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Проєкт "День з професором" в дії : Волинська обласна Мала академія наук
Проєкт "День з професором" в дії

Лекторій присвячений 150-річчю з дня народження Лесі Українки продовжується.

Запрошуємо поринути в глибинний внутрішній світ нашої славетної землячки.

Лекції проводить професор, завідувачка кафедри історії та культури української мови Волинського національного університету імені Лесі Українки Богдан Світлана Калениківна.

13 лютого о 16:00

Автопортрет  Лесі Українки в свічаді її епістолярії 

У лекції йтиметься про особливості мовного портретування  Лариси Косач на основі її епістолярних текстів (1898–1913 рр.).  За допомогою самономінацій і автохарактеристик, фіксованих у її листах,  спробуємо окреслити  домінувальні риси її характеру, поведінки, звичок, сприйняття світу людей, світу природи і самої себе. Тобто наблизитися на «цаль»  (або хоча б на мачину) до пізнання справдешньої унікальної особистості «з Косачівського роду».

23 лютого

Ретроспективне інтерв'ю з Лесею Українкою: спроба реконструкції 

Одним із найчастотніших жанрів, завдяки яким щонайбільше розкривається внутрішній світ кожної особистості, узвичаєно вважають інтерв'ю.  У лекції спробуємо змоделювати таке уявне (але фактично достовірне, не вигадане!) ретроспективне інтерв”ю з Ларисою Косач на основі її листів, щоб дізнатися про світ її уподобань, коло друзів, про  те, що їй подобалося / не подобалося в житті і в людях, що вона любила й не сприймала в світі, що дарувало їй позитивні / негативні емоції, про що вона мріяла / сподівалася тощо. Тобто послухаємо відповіді на те, що цікавить не одне покоління українців. І головне – спробуємо нарешті почути й відчути її голос та її світосприйняття.

Підключайтеся за посиланням: https://zoom.us/j/98109486648?pwd=bkRQcnBCd3k0S1k4UEFTMTM1elZyQT09

Ідентифікатор конференції: 981 0948 6648

Код доступу: 831942

Щоб отримувати сповіщення про майбутні події реєструйтеся за посиланням: bit.ly/2MERYyN