Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Осіннє золото… : Волинська обласна Мала академія наук
Осіннє золото…

Традиційно осінь на Волині щедра на конкурси, олімпіади, конференції, виставки, турніри. Волинські школярі активні учасники обласних, Всеукраїнських та Міжнародних інтелектуальних змагань.

В Україні проводиться 12 турнірів юних науковців, дев’ять з них відбуваються у першому півріччі навчального року. У осінньому циклі обласних турнірів, які щорічно організовуються управлінням освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації та Волинською обласною МАН, взяла участь 151 команда – 755 учнів області.  Популярністю серед школярів користуються турніри  юних біологів – 22 команди, хіміків – 20 команд та правознавців – 19 команд.

У всіх 9 турнірах взяли участь учні шкіл м. Луцька та Нововолинська, Волинського ліцею-інтернату та Горохівського району. Золоту першість відразу у дев’яти турнірах вдалось вибороти учням обласного центру. Вдалими  були виступи й команд м. Нововолинська, Ратнівського району, Волинського та Нововолинського ліцеїв-інтернатів Волинської обласної ради які здобули по 5 перемог. Активно до турнірного руху долучилися й учнівські команди новостворених об’єднаних територіальних громад – Голобської, Заболоттівської, Зимнівської, Павлівської та Прилісненської ОТГ.

Хороша підготовка, високий рівень теоретичних знань та практичних вмінь, злагоджена командна гра забезпечила успішність виступів волинян на Всеукраїнському рівні. З 14 команд представлених на фінальний етап дев’яти Всеукраїнських турнірів юних науковців – 12 здобули перемогу, четверо з них вибороли І місця, зокрема у турнірах правознавців, географів, економістів та фізиків, ІІ місця у турнірах юних математиків та юних біологів, ІІІ місця посіли команди юних біологів, винахідників та раціоналізаторів,  географів, інформатиків, економістів та хіміків. Порадували турнірники високим індивідуальним рейтингом.

Волинську скарбницю перемог поповнили й юні техніки та програмісти, які власними технічними та ІТ-винаходами змогли здивувати компетентне журі. Так, у Національному етапі Міжнародного конкурсу “Intel-Техно Україна” слухачі Волинської обласної МАН вибороли І та ІІ місця, у VІІI Всеукраїнській науково-технічній виставці-конкурсі молодіжних інноваційних проектів “Майбутнє України” - одну золоту та дві бронзові нагороди. У Всеукраїнській олімпіаді з філософії учні області посіли два третіх місця у англомовній групі. Команда слухачів Волинської обласної МАН «Креатив» ввійшла до фіналу Всеукраїнського інтернет-турніру з природничих дисциплін «Відкрита природнича демонстрація», який відбудеться у грудні цього року.

Навчальний рік триває. Попереду на юних науковців чекають важливі інтелектуальні випробування – конкурс-захист, турніри, олімпіади та звісно нові перемоги та здобутки.