Волинська Мала академія наук: версія для друку

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА МАЛА АКАДЕМІЯ НАУК

Школа громадської і волонтерської участі та патріотичного виховання “Агенти змін” : Волинська обласна Мала академія наук
Школа громадської і волонтерської участі та патріотичного виховання “Агенти змін”

З 22 по 25 березня 2017 року в м.Києві Національним центром “Мала академія наук України”,спільно з Молодіжною ініціативою “Серце в долоньках”, БФ “Діти надії та любові” і Центром політичних студій та аналітики “Ейдос” було проведено школу з громадянської і волонтерської участі та патріотичного виховання “Агенти змін”.

Це всеукраїнський проект для учнів 8–10-х класів. Метою школи є формування громадянської свідомості учнівської молоді України шляхом неформального інтерактивного навчання.

Для участі в школі всі учасники попередньо проходили конкурсний відбір. Головною умовою було написання есе на тему “Чому мрії одних змінюють світ, а мрії інших залишаються лише мріями?”. Серед 405 заявок надісланих з усієї України було відібрано 50. Учасниками школи, які пройшли відбір стали й учні Волинської області:

- Романюк Анна, учениця 10 класу комунального закладу “Луцький навчально-виховний комплекс “Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського” Луцької міської ради Волинської області”,

- Боярчук Марія, учениця 8 класу комунального закладу “Луцький навчально-виховний комплекс “загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22 – ліцей” Луцької міської ради”,

- Співаченко Іванна, учениця 9 класу опорного закладу навчально-виховного    комплексу   “Загальноосвітня   школа   І-ІІІ  ступенів – гімназія” смт Турійськ Турійського району Волинської області.

Захід реалізовується у чотири етапи. Наразі відбувся перший етап. Навчання в Школі повинні сформувати в учасників усвідомлення своєї ролі у громаді, участі та можливостей впливу на її розвиток, та поглибити розуміння понять “громадянське суспільство”, “громада”, “відповідальна участь”. Усі заняття проходили в ігровій та творчій атмосфері із застосуванням неформальних інтерактивних методик “leaning by doing” з досвідченими тренерами, а також чудовими гостьовими лекторами.

Учасники школи повинні навчитися засновувати та розвивати ініціативи, спрямовані на вдосконалення життя своєї громади школи, району, села чи міста у реаліях українського сьогодення. Відтак, на заняттях учасників ознайомили зі складовими проекту, як можливо його реалізувати та досягати запланованого результату. Навчали учасників і роботі в команді, проектного менеджменту.

Кожен з учасників отримав домашнє завдання покрокової реалізації власного громадянського проекту, успішне виконання якого дозволить пройти у наступний етап, що відбудеться уже у травні.